Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Kulinaria
Sałatka ze szpinaku PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, piątek, 02 marca 2012   
Szpinak pochodzi z Persji, a w Europie pojawił się już w średniowieczu. Swoją sławę zyskał jednak dopiero w wieku XIX. Siostry pielęgniarki od św. Wincentego a Paulo przyrządzały ze szpinaku wywar podobny do wina, która bardzo szybko przywracała zdrowie hospitalizowanym, szczególnie chorym na anemię.
W latach 30 XX wieku w USA szpinak stał się wyjątkowo popularny wśród farmerów. Jednym z powodów zainteresowania była literówka na plakacie opisującym jego zalety - wpisano tam zawartość żelaza 30g/kg, zamiast 3g/kg. Reklamy szpinaku pojawiały się wtedy równie często jak reklamy coca-coli.

Poza żelazem szpinak zawiera również sód, potas, magnez, wapń, mangan, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, oraz sporo witamin z grupy B, karoten zamaskowany zielonym chlorofilem, który jest bliskim krewnym hemoglobiny, witaminy E i K, a także dużo witaminy C i tylko 20 kcal w 100g.
Niestety okazało się, że szpinak zawiera również duże ilości kwasu szczawiowego, co powoduje, że wiele osób nie powinno go w ogóle jeść. Do grupy tej zaliczają się chorzy na reumatyzm, nerki, wątrobę i ludzie cierpiący na dolegliwości przewodu pokarmowego.

Wiele osób zetknęło się ze szpinakiem w dzieciństwie i kojarzył się głównie z niesmaczną zieloną papką. Dzięki modzie na zdrową żywność szpinak wraca do łask. Nadal jest dostępny głównie w postaci przetworzonej jako nadzienie pierogów, bułek albo dodatek do makaronów.
W sklepie szpinak kupujemy głównie jako mrożone kostki, ale od pewnego czasu dostępne są również świeże, hermetycznie zapakowane liście. Worek jest dość duży, więc mamy odpowiednią ilość "materiału" do kulinarnych eksperymentów.
Zmieniony ( piątek, 02 marca 2012 )
Czytaj więcej...
Restauracja bez cen PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, środa, 08 lutego 2012   
filet mignonCzy zastanawialiście się kiedyś w jaki sposób ustalane są ceny w restauracji? Od pewnego czasu jestem miłośnikiem steków - nie muszę jeść codziennie, ale czasami mam bardzo silną potrzebę - tak jak niektórzy potrzebują kawy. Nawet jeżeli nie lubicie mięsa, warto przeczytać i podzielić się informacją z kimś znajomym lub rodziną.

Zawsze mnie zastanawiało w jaki sposób restaurator ustala cenę za stek. Z pewnością musi uwzględnić koszt produktów, pracy kucharza oraz koszty prowadzenia lokalu. Niemniej, często okazuje się, że drogi stek nie koniecznie jest dobry. Możemy zjeść pyszną wołowinę filet mignon z polskiej sezonowanej polędwicy, albo stek, który został przygotowany z wołowiny z Kobe, którego smak nie jest wart zapamiętania.
Skąd więc bierze się cena? Podejrzewam, że w tych "gorszych" restauracjach cena jest "przypadkowa", a w tych lepszych to precyzyjnie wyliczona wypadkowa wielu czynników dostrojona badaniami popytu i podaży.

Czy można inaczej?

Zmieniony ( czwartek, 09 lutego 2012 )
Czytaj więcej...
Wrapy PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 1
plusz.pl, środa, 08 lutego 2012   
Lubicie wrapy? Ja dotychczas nie przepadałem. Nie widać co jest wewnątrz, a smak jedzenia z lodówki w kawiarni nie należy do moich ulubionych. Dokonałem jednak przełomowego odkrycia. Wrap zrobiony w domu smakuje zupełnie inaczej. Być może na moje postrzeganie wpływa mają również inne czynniki, ale .... od kilku dni przygotowuję, zawijam i zjadam :) Kupuję wrapy Mission Deli. Wypróbowałem już naturalne, z pomidorami i bazylią oraz z ziołami. Do tego kilkanaście różnych rodzajów nadzienia - od mięsnego, poprzez łososia nadzienie wegetariańskie aż do słodko-owocowego. I nadal będę próbował. Na kolejnej stronie zamieściłem kilka inspiracji a poniżej krótki film instruktażowy :)


Zmieniony ( środa, 08 lutego 2012 )
Czytaj więcej...
Whisky PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, niedziela, 29 stycznia 2012   
Single malt whisky is a whisky made at one particular distillery from a mash that uses one particular malted grain, which is ordinarily barley.

Single malts are typically associated with Scotland, though they are also produced in various other countries. Under the Scotch Whisky Regulations, a "Single Malt Scotch Whisky" must be made exclusively from malted barley (although the addition of E150A caramel colouring is allowed), must be distilled using a pot still, and must be aged for at least three years in oak casks of a capacity not exceeding 700 litres.
These constraints may not apply to whisky marketed as single malt that is produced elsewhere. For example, there is no definition of the term single malt in the law of the United States, and some American whisky advertised as single malt is produced from malted rye rather than malted barley.

źródło:Wikipedia
Zmieniony ( niedziela, 29 stycznia 2012 )
<< |« start < « wstecz 1 2 3 4 5 6 7 dalej » > koniec »| >>

Pozycje :: 25 - 32 z 52

Zobacz również: Ojcow, Indonezja, Niedzica
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.