Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Kulinaria
Kalmary - szybko i smacznie PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 1
plusz.pl, niedziela, 03 kwietnia 2011   

Kalmary to kolejne, po krewetkach, danie, które obecnie możemy spotkać nawet w fast-foodach. Krążki kalmarowe można tez kupić w formie mrożonej, często panierowane. Wystarczy wrzucić je do frytkownicy lub na patelnię i otrzymamy bardzo smaczne danie. Nadaje się ono do podania zarówno jako przekąska jak i danie główne.
Zmieniony ( niedziela, 03 kwietnia 2011 )
Czytaj więcej...
Krewetki z porem PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 1
plusz.pl, środa, 30 marca 2011   

Owoce morza nie należą do tradycyjnych polskich dań. Główną przyczyną jest oczywiście dostępność, ale również przyzwyczajenia wyniesione z domu. Obecnie walory smakowe oraz coraz lepsze zaopatrzenie sklepów skłaniają kolejne osoby do sprawdzenia czym zachwycają się miłośnicy krewetek, kalmarów i ośmiorniczek.

Prawie każda dobra restauracja ma w swojej ofercie krewetki. W najprostszych daniach można je zamówić smażone, grillowane lub gotowane - ale łatwość przygotowania i smak pozwalający łączyć je z na różne sposoby z innymi składnikami powodują, że ilość przepisów jest wręcz nieograniczona.
Zmieniony ( środa, 30 marca 2011 )
Czytaj więcej...
Jak wykonać poprawnie naleśniki PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 2
plusz.pl, niedziela, 12 grudnia 2010   
Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Większość przepisów na placek naleśnikowy jest taka sama, ale prawdziwa wartość tego dania wynika z zastosowanych dodatków. Możliwości podania oraz smaki ogranicza jedynie nasza wyobraźnia.
Poniżej opiszemy jak poprawnie przygotować ciasto oraz przedstawimy propozycję dodatków, które przełamią monotonię.
Między innymi gorzki dżem fair trade z pomarańczy oraz "ser z charakterem" - Le Bleu osłodzony plasterkiem gruszki z pikantnym dodatkiem chili.

Zmieniony ( czwartek, 29 grudnia 2011 )
Czytaj więcej...
Zupa tajska z owocami morza i ...kurczakiem PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 4
plusz.pl, czwartek, 11 listopada 2010   
Zupa tajska to jedno z lepszych azjatyckich dań, szczególnie na zimowe polskie popołudnia. Szablonowe przepisy zwykle wykorzystują albo kurczaka albo owoce morza. W naszym przepisie wykonujemy mix kilku przepisów i robimy zupę, która smakuje doskonale. Oczywiście to tylko propozycja scenariusza i każdy "kucharz" powinien kierować się własnym smakiem i intuicją - wówczas wychodzi najlepiej.
Zakupy warto zrobić wcześniej - niektóre, takie jak trawa cytrynowa, mogą nie być dostępne w każdym sklepie.
Czas przygotowania - ok 30 minut.
Zmieniony ( piątek, 12 listopada 2010 )
Czytaj więcej...
<< |« start < « wstecz 1 2 3 4 5 6 7 dalej » > koniec »| >>

Pozycje :: 33 - 40 z 52

Zobacz również: Urugwaj, Majorka, Andama
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.