Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Kulinaria
Miejsca 2013 PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, piątek, 28 czerwca 2013   
Miejsca warte odwiedzenia. Smaczne jedzenie i niebanalny wystrój.

  • Dziurka od klucza (Radna 13) - polecam przegrzebki i lemoniadę. Nie ma alkoholu.
  • Boscaiola (róg Wiślanej i Browarnej, bardzo dobre makarony i wina oraz atmosfera i wystrój)
  • Butchery& wine. - steki i wino
  • Paros (Jasna 14) - restauracja grecka w budynku Paralmentu Europejskiego. Polecam kotlety jagniece (nie ma ich w karcie i nie zawsze są)
  • Aioli (Świętokrzyska 18) - obok Paros, przy skrzyżowaniu . Ciekawe miejsce, pub/bar, jako danie podają własnej roboty hamburgery, ale w ładnej oprawie i towarzystwie. Duży wybór alkoholi. 
  • Le Greco (Grzybowska, na przeciwko Radissona) - siostrzana restauracja Parosa
  • Borpince (Zgody 6) - doskonałe węgierskie miejsce w piwnicach. Bardzo dobre węgierskie wina, chociaż trzeba lubić mięso i jedzenie pikantne.
  • Enoteka (Długa 23) - dobre wina i steki, poprawne makarony
  • Kotłownia (Suzina 8) - niestety bardzo nierówno. zależnie od obsługi i chyba nastroju kelnera. Ale jedno z nielicznych miejsc na Żoliborzu.
  • Na szybki lunch w centrum warto wybrać się do Vapiano na przeciwko Mariotta. Co prawda to sieciówka, ale na piętrze mają dobry wystrój, mają dobre wino i atmosfera jest dobra zarówno na spotkanie biznesowe jak i na randkę.


Na śniadanie polecam (też warto zarezerwować):

  • Bułkę przez bibułkę - Puławska
  • O obrotach ciał niebieskich (Powiśle)
  • Charlotta 
  • Radio Cafe - Nowogrodzka,ciekawe miejsce, nieco w klimacie lat 80, ale dzięki temu nie ma ludzi z laptopami, a bufet śniadaniowy doskonały. Obok Marriotta)
  • Esencja Smaku (Marszałkowska 8)
  • Lemon (sienkiewicza 6) - główna zaleta to śniadania przez całą dobę
 
Klasyka, ale na pewno warto:

  • Różana (ul. Chocimska. Nieco gorzej po zmianie własciciela i kucharzy, ale miejsce nadal ciekawe)
  • Ale Gloria - jedyna z dwóch restauracjy Magdy Gessler, która trzyma poziom
  • Zielnik - druga z restauracji Magdy Gessler - w lecie mają fajny ogródek.
  • La Bodega obok budynku giełdy
  • Warszawa Wschodnia
  • Dyspensa przy Mokotowskiej
  • Amber Room
  • Mielżyński - wino, steki, makarony
  • Nabo - mi osobiście jedzenie nie smakuje, ale miejsce interesujące. Jedyne ciekawe na Sadybie.

Na oglądanie meczu, piwo i wino polecam Sketch przy Foksal 13 (wczesniej można zjeść w Chianti lub Opasłym Tomie też na Foksal)

Sopot:
  • Zatoka sztuki (słabe jedzenie, ale dobre widoki i atmosfera)
  • Trattoria Toscana - fantastyczne jedzenie


Poznań:
  • Mielżyński
  • Hugo
  • Weranda (w Starym Browarze) - odkrycie z weekendu. Fantastyczne jedzenie i wystrój
Zmieniony ( piątek, 28 czerwca 2013 )
Kulinarne eksploracje PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, poniedziałek, 25 lutego 2013   
Wydawałoby się, że książka Pedro Martina "Tapas of San Sebastian" wyczerpuje inwencję twórców małych kanapek zwanych pintxos lub tapas. Okazuje się jednak, że wśród 500 receptur nie udało się umieścić niektórych kompozycji, które proponują lokalne bary i tawerny.

Obecność flaczków wśród ciepłych przekąsek nie zaskoczyła mnie zbytnio, ale kiedy zobaczyłem tanapkę z kaszanką i kawałkiem kontrastującej czerwonej papryki, stwierdziłem, że tego tematu nie da się zeksplorować i zawsze poostanie coś, czego się nie spodziewamy.

Zmieniony ( poniedziałek, 25 lutego 2013 )
Patxaran PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, niedziela, 24 lutego 2013   
Nowy smak do kategorii ulubionych - Patxaran (wymowa: paciaran)- słodki i mocny likier anyżkowo-tarninowy wyprodukowano w Nawarze i Kraju Basków. Dość duża zawartość alkoholu( 25-30%) nie jest zupełnie wyczuwalna, ponieważ likier jest spożywany mocno schłodzony, z kostami lodu.


Przyjemności PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, poniedziałek, 18 lutego 2013   
Wiele rzeczy, które nas otacz, może sprawiać wyjątkową przyjemność, jeśli tylko je zidentyfikujemy i odpowiednio nazwiemy. Taką przyjemnością może być sobotni rytuał picia kawy, jedzenia sernika i czytanie gazety w ulubionej kawiarni, albo poranny jogging.

Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że kiedy tylko mam okazję, bardzo trudno jest mnie na mówić do rezygnacji z pewnych czynności, które z pozoru wydają się zupełnie zwyczajne.
Z pewnością do takowych należy zaliczyć kanapkę klubową, zamówioną wieczorem do pokoju oraz poranne śniadanie w hotelowej restauracji.







Lubie też fotografować ciekawe wystawy sklepowe i próbować nowych smaków. Poniżej lody o smakach: niebieskich fiołków, sera roquefor, karmelizowanego sera koziego, różanym, czarnego atramentu kałamarnic oraz wątróbek z kaczki :) Lody nie były zbyt dobre i szczerze mówiąc poza serem roquefor nie poleciłbym ich innym do spróbowania :)

Zawsze mnie zastanawia, jak to jest, że w Polsce trudno jest pokazać z czego zrobiona jest szynka, a w innych krajach jest to norma. Być może to jest nadchodzący trend...


I jeszcze informacja dla osób ciekawych świata - szynkę 'jamon iberico' robi się z czarnych świnek 'iberyjskich' lub z krzyżówek, ale 75% genów musi pochodzić od gatunku tych świnek.
Zmieniony ( poniedziałek, 18 lutego 2013 )
<< |« start < « wstecz 1 2 3 4 5 6 7 dalej » > koniec »| >>

Pozycje :: 9 - 16 z 52

Zobacz również: Lotwa, Iwonicz, Czorsztyn
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.