Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Stanford online PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, środa, 21 sierpnia 2013   
Jeżeli marzyliście o tym, aby studiować na Stanford, nie trzeba już odkładać tych marzeń na czasy, kiedy będzie można zamieszkać w Kalifornii i opłacić wysokie czesne. Uniwersytet Stanford (podobna oferta jest na innych, m.in. MiT) oferuje interesującą listę kursów online. Co prawda większość tematyki dotyczy obszarów technologii i biznesu, ale zdarzają się takie kierunki jak Practice Based Research in the Arts.
http://online.stanford.edu/courses


Szybka kolacja na ciepło PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, wtorek, 13 sierpnia 2013   
W dniu dzisiejszym, zainspirowany facebookowym profilem "Szybka kolacja na ciepło", słuchając transmisji drugiej symfonii Borodina z Royal Albert Hall zaimprowizowałem poniższe danie. Czas przygotowania ok 15 minut. Polecam.

Użyte składniki:
  • ok 20 krewetek mrożonych, obrane
  • 4 ośmiorniczki "baby"
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1/4 szklanki białego wina
  • suszone pomidory w oleju (użyłem 3)
  • sos do smażenia z czosnkiem, bazylią i chili
  • słodki sos chili


Sposób przygotowania
Krewetki i ośmiorniczku płuczemy ciepłą wodą. Wrzucamy do soku z pomarańczy i wina.
Pomidory kroimy w paski.
Po ok 10 minutach (można marynowac dłużej) na patelni rozgrzewamy łyżke oleju lub oliwy. Dodajemy niewielką ilość (pół łyżeczki) sosu tajskiego z czosnkiem, bazylią i chili.
Wlewamy krewetki wraz z sosem i smażymy przez ok 3-5 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego pomidora i smażymy jeszcze ok. 1 minuty

Podajemy z bagietką i świeżą kolendrą.

Smacznego!




Zmieniony ( wtorek, 13 sierpnia 2013 )
Wino PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, poniedziałek, 12 sierpnia 2013   
Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że wina z Saint Emilion należą do moich ulubionych.
Okazuje się, że może być coś jeszcze lepszego - wino z regionu Pomerol. Najmniejszy winiarski region Bordeaux, położony przy zachodniej granicy Saint Emilion. Najlepiej spożywać wina 15 letnie. Zdecydowanie warto, mimo, że testowany tym razem rocznik, 2002, do udanych w regionie nie należał.



Zmieniony ( poniedziałek, 12 sierpnia 2013 )
Inwencja cukiernika PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 1
plusz.pl, wtorek, 06 sierpnia 2013   
Zmieniony ( wtorek, 13 sierpnia 2013 )
Teafly PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, niedziela, 28 lipca 2013   


<< |« start < « wstecz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 dalej » > koniec »| >>

Pozycje :: 28 - 36 z 311

Zobacz również: Indonezja, Sardynia, Lotwa
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.