Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Stek z sałatką z tamarillo i pieczonymi burakami PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 1
plusz.pl, niedziela, 30 czerwca 2013   
Stek z dobrej wołowiny, podany z odpowiednimi dodatkami i winem to z pewnością jedno z bardziej efektownych dań jakie możemy w prosty sposób przygotować w domu. Wymagana jest jedynie dobrej jakości wołowina oraz przepis z precyzyjnie określoną temperaturą i czasem pieczenia.

Do dania prezentowanego na zdjęciach potrzebujemy:
  • ok 1/2 kg dobrej wołowiny. Najlepiej jeżeli nie jest zbyt świeża - powinna odleżeć w lodówce 3-4 dni. W dobrych z mięsem możemy kupić wołowinę sezonowaną
  • 4 średnie buraki
  • 8 małych ziemniaków
  • sól, pieprz, oliwa, rozmaryn, czosnek, glaza balsamiczna, masło
  • mieszanka sałat, grejpfrut, tamarillo

Wołowina przed przygotowaniem powinna mieć temperaturę pokojową. Kroimy ją na plastry o grubości ok. 3 cm. Następnie opruszamy pieprzem i solą. Mięso może czekać, aż przygotujemy dodatki.

Urachamiamy piekarnik na temperaturę 170 stopni.

Buraki obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, pokrojony w plasterki czosnek, posypujemy rozmarynem i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy sól i pieprz oraz płaską łyżeczkę rozmarynu. Skrapiamy oliwą.

Po 30 minutach wyjmujemy buraki, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i wstawiamy łódeczki zimniaczane.

Steki obsmażamy z każdej strony (nie dłużej niż minutę), tak, aby zamknąć pory. Nastepnie odstawiamy na 30 minut.

Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni, wstawiamy buraki (ziemniaki nadal się pieką) oraz steki.

Buraki i ziemkniaki najlepiej ustawić na dolnym poziomie, a mięso na poziomie środkowym.

Pieczemy ok 15-18 minut w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.

Przygotowujemy sałatkę.

Tamarillo obieramy ze skóry (nożem lub obieraczką do warzyw). Kroimy w grubą kostkę. Grejpfruta również obieramy (zdejmyjemy białą skórkę). Kroimy w nieco większe cząstki niż tamarillo. Mieszmay sałatę i owoce. dodajmy oliwę.

Wyłączamy piekarnik i podajemy wszystkie składniki. Sałatę ozdabiamy glazą balsamiczną.

Smak dania najlepiej podkreśą czerwone wina z Saint Emilion.









18 comidas PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, niedziela, 30 czerwca 2013   
Pomimo, że w większości scen obserwujemy ludzi spożywających lub przygotowujących posiłki, a każdy posiłek to inna butelka wina, nie jest to film o jedzeniu. Nie jest to również film o jasnym, optymistycznym przekazie, ale wart jest obejrzenia.
Miejsca 2013 PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, piątek, 28 czerwca 2013   
Miejsca warte odwiedzenia. Smaczne jedzenie i niebanalny wystrój.

  • Dziurka od klucza (Radna 13) - polecam przegrzebki i lemoniadę. Nie ma alkoholu.
  • Boscaiola (róg Wiślanej i Browarnej, bardzo dobre makarony i wina oraz atmosfera i wystrój)
  • Butchery& wine. - steki i wino
  • Paros (Jasna 14) - restauracja grecka w budynku Paralmentu Europejskiego. Polecam kotlety jagniece (nie ma ich w karcie i nie zawsze są)
  • Aioli (Świętokrzyska 18) - obok Paros, przy skrzyżowaniu . Ciekawe miejsce, pub/bar, jako danie podają własnej roboty hamburgery, ale w ładnej oprawie i towarzystwie. Duży wybór alkoholi. 
  • Le Greco (Grzybowska, na przeciwko Radissona) - siostrzana restauracja Parosa
  • Borpince (Zgody 6) - doskonałe węgierskie miejsce w piwnicach. Bardzo dobre węgierskie wina, chociaż trzeba lubić mięso i jedzenie pikantne.
  • Enoteka (Długa 23) - dobre wina i steki, poprawne makarony
  • Kotłownia (Suzina 8) - niestety bardzo nierówno. zależnie od obsługi i chyba nastroju kelnera. Ale jedno z nielicznych miejsc na Żoliborzu.
  • Na szybki lunch w centrum warto wybrać się do Vapiano na przeciwko Mariotta. Co prawda to sieciówka, ale na piętrze mają dobry wystrój, mają dobre wino i atmosfera jest dobra zarówno na spotkanie biznesowe jak i na randkę.


Na śniadanie polecam (też warto zarezerwować):

  • Bułkę przez bibułkę - Puławska
  • O obrotach ciał niebieskich (Powiśle)
  • Charlotta 
  • Radio Cafe - Nowogrodzka,ciekawe miejsce, nieco w klimacie lat 80, ale dzięki temu nie ma ludzi z laptopami, a bufet śniadaniowy doskonały. Obok Marriotta)
  • Esencja Smaku (Marszałkowska 8)
  • Lemon (sienkiewicza 6) - główna zaleta to śniadania przez całą dobę
 
Klasyka, ale na pewno warto:

  • Różana (ul. Chocimska. Nieco gorzej po zmianie własciciela i kucharzy, ale miejsce nadal ciekawe)
  • Ale Gloria - jedyna z dwóch restauracjy Magdy Gessler, która trzyma poziom
  • Zielnik - druga z restauracji Magdy Gessler - w lecie mają fajny ogródek.
  • La Bodega obok budynku giełdy
  • Warszawa Wschodnia
  • Dyspensa przy Mokotowskiej
  • Amber Room
  • Mielżyński - wino, steki, makarony
  • Nabo - mi osobiście jedzenie nie smakuje, ale miejsce interesujące. Jedyne ciekawe na Sadybie.

Na oglądanie meczu, piwo i wino polecam Sketch przy Foksal 13 (wczesniej można zjeść w Chianti lub Opasłym Tomie też na Foksal)

Sopot:
  • Zatoka sztuki (słabe jedzenie, ale dobre widoki i atmosfera)
  • Trattoria Toscana - fantastyczne jedzenie


Poznań:
  • Mielżyński
  • Hugo
  • Weranda (w Starym Browarze) - odkrycie z weekendu. Fantastyczne jedzenie i wystrój
Zmieniony ( piątek, 28 czerwca 2013 )
Złudzenie PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, wtorek, 25 czerwca 2013   
Lampiony 2013 PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, sobota, 22 czerwca 2013   


<< |« start < « wstecz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 dalej » > koniec »| >>

Pozycje :: 37 - 45 z 311

Zobacz również: Urugwaj, Superk, Majorka
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.