Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Przygody Myszki PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, czwartek, 17 stycznia 2013   

A Cheater's Armoury - Music Video for Hanne Hukkelberg from Andreas Paleologos on Vimeo.

Sztuka w pigułce PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, poniedziałek, 14 stycznia 2013   


Zmieniony ( poniedziałek, 14 stycznia 2013 )
Jak przyrządzić stek PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, niedziela, 13 stycznia 2013   
Jakiś czas temu przyrządziłem na obiad steki. Były dobre, aczkolwiek brakowało im "tego czegoś". Tym razem poczyniłem dodatkowe przygotowania, zapoznałem się z przepisami oraz sekretami steków. Okazuje się, że podstawa to dobre mięso. Większość wołowiny w polskich sklepach pochodzi od ras mlecznych - takie mięso, nawet jeśli to doskonała polędwica, nie będzie miało odpowiedniego smaku i konsystencji. Do dobrego steka potrzebujemy wołowinę z krów ras mięsnych - highlandera, red angusa, black angusa i wyjątkowo oryginalne - waguy - mięso krów z Kobe, które są pojone piwem i masowane.

Udałem się do polecanego kilkukrotnie rzeźnika "Beskidzki Wypas" na bazarku przy ul Polnej w Warszawie.
Zaopatrzyłem się w steki rib-eye - kupiłem nieco cieńsze (2 cm) niż powinny być, głównie ze względu na planowane użycie do grillowania zwykłej teflonowej patelni i płyty elektrycznej.

Mięso wyjmujemy z lodówki 30 minut przed smażeniem - powinno osiągnąć temperaturę pokojową.

Oprószamy pieprzem, możemy lekko posypać solą.

Mięso smażymy ok 2.5 minuty z każdej strony na dużej mocy, a następnie dodatkowo po 3 minuty na połowie mocy. Drugi etap możemy również zrealizować wstawiając patelnię ze stekiem do piekarnika ustawionego na temperaturę ok 170 stopni na 10 minut.

Pierwszy etap zamyka mięso i powoduje, że soki zostają wewnątrz, a drugi równomiernie je rozprowadza.

Na koniec zdejmujemy mięso na talerz, kładziemy na wierzch łyżeczkę masła ziołowego i przykrywamy folią aluminiową.

W tym czasie stek "odpoczywa" ok 5-10 minut - dzięki temu soki zostaną w mięsie i nie wypłyną na talerz bezpośrednio po przekrojeniu.

Podajemy ze śliwkami w occie (również do kupienia na bazarku przy ul. Polnej) a jeśli lubimy eksperymenty kulinarne, możemy podać jeden z sosów do steków - dzisiaj wypróbowałem sos whisky - smakuje doskonale.








Zmieniony ( niedziela, 13 stycznia 2013 )
Sernik PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, sobota, 12 stycznia 2013   
So many apples PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
plusz.pl, środa, 09 stycznia 2013   


Zmieniony ( środa, 09 stycznia 2013 )
<< |« start < « wstecz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 dalej » > koniec »| >>

Pozycje :: 82 - 90 z 311

Zobacz również: Indonezja, Urugwaj, Czorsztyn
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.