Start arrow Kulinaria arrow Sałatka ze szpinaku
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Sałatka ze szpinaku PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, piątek, 02 marca 2012   
Szpinak pochodzi z Persji, a w Europie pojawił się już w średniowieczu. Swoją sławę zyskał jednak dopiero w wieku XIX. Siostry pielęgniarki od św. Wincentego a Paulo przyrządzały ze szpinaku wywar podobny do wina, która bardzo szybko przywracała zdrowie hospitalizowanym, szczególnie chorym na anemię.
W latach 30 XX wieku w USA szpinak stał się wyjątkowo popularny wśród farmerów. Jednym z powodów zainteresowania była literówka na plakacie opisującym jego zalety - wpisano tam zawartość żelaza 30g/kg, zamiast 3g/kg. Reklamy szpinaku pojawiały się wtedy równie często jak reklamy coca-coli.

Poza żelazem szpinak zawiera również sód, potas, magnez, wapń, mangan, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, oraz sporo witamin z grupy B, karoten zamaskowany zielonym chlorofilem, który jest bliskim krewnym hemoglobiny, witaminy E i K, a także dużo witaminy C i tylko 20 kcal w 100g.
Niestety okazało się, że szpinak zawiera również duże ilości kwasu szczawiowego, co powoduje, że wiele osób nie powinno go w ogóle jeść. Do grupy tej zaliczają się chorzy na reumatyzm, nerki, wątrobę i ludzie cierpiący na dolegliwości przewodu pokarmowego.

Wiele osób zetknęło się ze szpinakiem w dzieciństwie i kojarzył się głównie z niesmaczną zieloną papką. Dzięki modzie na zdrową żywność szpinak wraca do łask. Nadal jest dostępny głównie w postaci przetworzonej jako nadzienie pierogów, bułek albo dodatek do makaronów.
W sklepie szpinak kupujemy głównie jako mrożone kostki, ale od pewnego czasu dostępne są również świeże, hermetycznie zapakowane liście. Worek jest dość duży, więc mamy odpowiednią ilość "materiału" do kulinarnych eksperymentów.

Do najłatwiejszych dań należą sałatki - wystarczy szpinak wyjąć, opłukać, wymieszać z innymi składnikami oraz dresingiem. Poniżej jedna z inspiracji.


Składniki na porcję dla jednej osoby:
- garść szpinaku
- 3-4 truskawki
- 50 g łososia wędzonego
- 25g sera pleśniowego
- pół limonki
- pół mandarynki
- 30 ml oliwy z oliwek

Szpinak myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Truskawki kroimy w plasterki. Kroimy łososia i ser pleśniowy. Składniki mieszamy Do szklanki wyciskamy połówkę limonki, mandarynki oraz oliwę z oliwek. Dresing dodajemy do sałaty i danie jest gotowe do spożycia.
Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką i masłem.













Zmieniony ( piątek, 02 marca 2012 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Paragwaj, Majorka, Kredyty
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.