Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Wrapy II PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 2
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, niedziela, 13 maja 2012   
Kilkanaście tygodnie temu spróbowałem własnoręcznie przygotowanego wrapa. Od tamtego czasu regularnie powracam do tego smaku, za każdym razem próbując innej kombinacji.
To jeden z obiadów, który można przygotować najszybciej, a przy okazji wypróbować dowolne dodatki i kombinacje smaków. Tym razem skupiłem się na szybkości przygotowania dania - nie warto spędzać w kuchni zbyt dużo czasu, kiedy na zewnątrz panują doskonałe warunku do spacerów i innych aktywności

Wrapy z kurczakiem, warzywami, suszonymi pomidorami oraz papryczką piri piri podane w towarzystwie sałaty z kleksem śmietany.

Składniki:
- wrapy o smaku "śródziemnomorskim",
- mrożonka warzyw z suszonymi pomidorami,
- dodatkowe suszone pomidory w zalewie,
- jedna papryczka piri piri,
- dwa ząbki czosnku,
- kilka łyżek oliwy,
- sałata,
- połówka limonki,
- śmietana lub majonez.

Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski lub drobne kawałki. posypujemy saszetką przypraw, którą znajdziemy w mrożonce, albo sami doprawiamy marynatę zgodnie z upodobaniem.
Skrapiamy kurczaka oliwą i sokiem z limonki i zostawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy drobno pokrojony czosnek i papryczkę.
Dodajemy kurczaka. Obsmażamy kilka minut.
Następnie dodajemy warzywa i dusimy do miękkości.

Kiedy mamy już nadzienie, przygotowujemy wrapa. Smarujemy śmietaną, która łagodzi ostry smak przyprawy i papryczki lub majonezem, jeśli lubimy ostre smaki.
Układamy liść sałaty i nadzienie. Zawijamy i układamy na kolejnym liściu z dodatkiem kleksa ze śmietany
Smacznego.














Zmieniony ( niedziela, 13 maja 2012 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Kolumbia, Paragwaj, Kredyty
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.