Start arrow Kulinaria arrow Szybka kolacja na ciepło
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Szybka kolacja na ciepło PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, wtorek, 15 maja 2012   
Czasami nie mamy ochoty na długie zabawy w kuchni. Restauracja również nie jest opcją, która nam odpowiada. W takim przypadku najlepiej sprawdzić co mamy w lodówce i przygotować kanapki na ciepło.
Szczególnie, kiedy nasze pieczywo nie jest już najlepszej świeżości, a za oknem majowa pogoda, czyli ... deszcz i 11 stopni :)

Ilość kombinacji składników jest praktycznie nieograniczona - ważne, aby użyć ser, który pod wpływem temperatury roztopi się i sprawi, że duża ilość składników nie będzie spadała podczas jedzenia.

Ważne jest również, aby pieczywo posmarować masłem. Dostarcza to kanapkom wyjątkowego smaku i nawet czerstwe pieczywo staje się miękkie i delikatne.

Dzisiejsza wersja jest zdecydowanie improwizowana i składa się z zupełnie przypadkowych produktów:
- wędlina,
- pomidor,
- zielone pesto,
- plasterki awokado,
- ser pleśniowy (mały kawałek znaleziony w lodówce),
- ser żółty.

Do kanapek doskonale pasują też suszone pomidory, cienko pokrojone surowe pieczarki, plasterek gruszki, anchois. Można nawet przygotować kanapki na ciepło z wędzonym łososiem - sprawdzone i smakuje rewelacyjnie.

Po przygotowaniu kanapek wstawiamy je na 10 minut do piekarnika lub na 2-3 minuty do kuchenki mikrofalowej. Te z piekarnika będą bardziej chrupkie.

Ponieważ każdy posiłek powinien zawierać porcję warzyw, kanapki podajemy z improwizowaną sałatką. Dwa liście sałaty, drobno pokrojona papryka, jedna, drobno posiekana ostra zielona papryczka, pozostały ser pleśniowy, pomidor na zimno. Całość polewamy oliwą z oliwek albo przygotowujemy dressing z oliwy, limonki, balsamico i łyżeczki soku pomarańczowego. Mam nadzieję, że to ciekawa i rozgrzewająca inspiracja. Polecam również Jakiś czas temu opisywałem kanapki z mozarellą
Zmieniony ( wtorek, 15 maja 2012 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Superk, Andama, Urugwaj
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.