Start arrow Kulinaria arrow Gulasz wołowy z czerwonym winem.
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Gulasz wołowy z czerwonym winem. PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 2
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, piątek, 18 stycznia 2013   
To danie jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużo pracy - ale są dwie ważne informacje. Potrzebujemy dobre mięso i ok 2,5 godziny czasu, aby powoli i dokładnie doprowadzić potrawę do właściwego smaku.

Składniki:
40 dkg wołowiny (od Beskidzkiego Wypasu), cebula, dwa ząbki czosnku marchewka, liść laurowy, ziele angielskie, kieliszek czerwonego wina, papryka słodka i ostra w proszku, łyżka mąki.

Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy mąką i smażymy na złoty kolor (na łyżce oleju). Przekładamy do garnka i dolewamy szklankę gorącej wody. Na patelnie dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę oleju i szklimy jedną obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.

Cebulę dodajemy do garnka. Wrzucamy liść laurowy,3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, rozgniecione (nożem na płasko) ząbki czosnku oraz jedną kostkę bulionową (wołową). Dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu ok. godzinę.

Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę, kieliszek wina oraz pół łyżeczki papryki ostrej i pół łyżeczki papryki słodkiej (w proszku). Można ostrzej. Dusimy kolejną godzinę.

Na koniec dodajemy ćwierć kubka śmietany (mieszając wcześniej z gorącym sosem, aby śmietana się nie ścięła). Posypujemy dymką i podajemy z pieczywem oraz czerwonym winem. Naprawdę pyszne i wygląda bardzo dobrze.
Polecam. Szybka kolacja na ciepło













Zmieniony ( piątek, 18 stycznia 2013 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Andama, Hawaje, Indonezja
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.