Start arrow Kulinaria arrow Stek z sałatką z tamarillo i pieczonymi burakami
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Stek z sałatką z tamarillo i pieczonymi burakami PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 1
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, niedziela, 30 czerwca 2013   
Stek z dobrej wołowiny, podany z odpowiednimi dodatkami i winem to z pewnością jedno z bardziej efektownych dań jakie możemy w prosty sposób przygotować w domu. Wymagana jest jedynie dobrej jakości wołowina oraz przepis z precyzyjnie określoną temperaturą i czasem pieczenia.

Do dania prezentowanego na zdjęciach potrzebujemy:
  • ok 1/2 kg dobrej wołowiny. Najlepiej jeżeli nie jest zbyt świeża - powinna odleżeć w lodówce 3-4 dni. W dobrych z mięsem możemy kupić wołowinę sezonowaną
  • 4 średnie buraki
  • 8 małych ziemniaków
  • sól, pieprz, oliwa, rozmaryn, czosnek, glaza balsamiczna, masło
  • mieszanka sałat, grejpfrut, tamarillo

Wołowina przed przygotowaniem powinna mieć temperaturę pokojową. Kroimy ją na plastry o grubości ok. 3 cm. Następnie opruszamy pieprzem i solą. Mięso może czekać, aż przygotujemy dodatki.

Urachamiamy piekarnik na temperaturę 170 stopni.

Buraki obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, pokrojony w plasterki czosnek, posypujemy rozmarynem i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy sól i pieprz oraz płaską łyżeczkę rozmarynu. Skrapiamy oliwą.

Po 30 minutach wyjmujemy buraki, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i wstawiamy łódeczki zimniaczane.

Steki obsmażamy z każdej strony (nie dłużej niż minutę), tak, aby zamknąć pory. Nastepnie odstawiamy na 30 minut.

Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni, wstawiamy buraki (ziemniaki nadal się pieką) oraz steki.

Buraki i ziemkniaki najlepiej ustawić na dolnym poziomie, a mięso na poziomie środkowym.

Pieczemy ok 15-18 minut w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.

Przygotowujemy sałatkę.

Tamarillo obieramy ze skóry (nożem lub obieraczką do warzyw). Kroimy w grubą kostkę. Grejpfruta również obieramy (zdejmyjemy białą skórkę). Kroimy w nieco większe cząstki niż tamarillo. Mieszmay sałatę i owoce. dodajmy oliwę.

Wyłączamy piekarnik i podajemy wszystkie składniki. Sałatę ozdabiamy glazą balsamiczną.

Smak dania najlepiej podkreśą czerwone wina z Saint Emilion.









« wstecz   dalej »

Zobacz również: Polanczyk, Andama, Lotwa
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.