Poleć znajomym |
---|
![]() |
Tag Cloud |
---|
adres była było ciasto ctrl czas danych dodajemy dzięki grupy informacje inne jeden każdy kilku której mail mambo mamy miejsce mnie mogą obecnie pliku podczas polecam rzeczy sieci składniki sprzedaży szczególnie taki temat temu towaru tych wyjątkowo wystarczy zbyt zrobić zupełnie Created with AkoCloud 1.1 final. |
Stek z sałatką z tamarillo i pieczonymi burakami |
![]() |
![]() |
![]() |
plusz.pl, niedziela, 30 czerwca 2013 | |
Stek z dobrej wołowiny, podany z odpowiednimi dodatkami i winem to z pewnością jedno z bardziej efektownych dań jakie możemy w prosty sposób przygotować w domu. Wymagana jest jedynie dobrej jakości wołowina oraz przepis z precyzyjnie określoną temperaturą i czasem pieczenia. Do dania prezentowanego na zdjęciach potrzebujemy:
Wołowina przed przygotowaniem powinna mieć temperaturę pokojową. Kroimy ją na plastry o grubości ok. 3 cm. Następnie opruszamy pieprzem i solą. Mięso może czekać, aż przygotujemy dodatki. Urachamiamy piekarnik na temperaturę 170 stopni. Buraki obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, pokrojony w plasterki czosnek, posypujemy rozmarynem i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy sól i pieprz oraz płaską łyżeczkę rozmarynu. Skrapiamy oliwą. Po 30 minutach wyjmujemy buraki, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i wstawiamy łódeczki zimniaczane. Steki obsmażamy z każdej strony (nie dłużej niż minutę), tak, aby zamknąć pory. Nastepnie odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni, wstawiamy buraki (ziemniaki nadal się pieką) oraz steki. Buraki i ziemkniaki najlepiej ustawić na dolnym poziomie, a mięso na poziomie środkowym. Pieczemy ok 15-18 minut w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Przygotowujemy sałatkę. Tamarillo obieramy ze skóry (nożem lub obieraczką do warzyw). Kroimy w grubą kostkę. Grejpfruta również obieramy (zdejmyjemy białą skórkę). Kroimy w nieco większe cząstki niż tamarillo. Mieszmay sałatę i owoce. dodajmy oliwę. Wyłączamy piekarnik i podajemy wszystkie składniki. Sałatę ozdabiamy glazą balsamiczną. Smak dania najlepiej podkreśą czerwone wina z Saint Emilion. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
« wstecz | dalej » |
---|