Start arrow Kulinaria arrow Szybka kolacja na ciepło
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Szybka kolacja na ciepło PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, wtorek, 13 sierpnia 2013   
W dniu dzisiejszym, zainspirowany facebookowym profilem "Szybka kolacja na ciepło", słuchając transmisji drugiej symfonii Borodina z Royal Albert Hall zaimprowizowałem poniższe danie. Czas przygotowania ok 15 minut. Polecam.

Użyte składniki:
  • ok 20 krewetek mrożonych, obrane
  • 4 ośmiorniczki "baby"
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1/4 szklanki białego wina
  • suszone pomidory w oleju (użyłem 3)
  • sos do smażenia z czosnkiem, bazylią i chili
  • słodki sos chili


Sposób przygotowania
Krewetki i ośmiorniczku płuczemy ciepłą wodą. Wrzucamy do soku z pomarańczy i wina.
Pomidory kroimy w paski.
Po ok 10 minutach (można marynowac dłużej) na patelni rozgrzewamy łyżke oleju lub oliwy. Dodajemy niewielką ilość (pół łyżeczki) sosu tajskiego z czosnkiem, bazylią i chili.
Wlewamy krewetki wraz z sosem i smażymy przez ok 3-5 minut. Pod koniec dodajemy pokrojonego pomidora i smażymy jeszcze ok. 1 minuty

Podajemy z bagietką i świeżą kolendrą.

Smacznego!




Zmieniony ( wtorek, 13 sierpnia 2013 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Zlotewakac, Dominikana, Polanczyk
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.