Start arrow Kulinaria arrow Placek cynamonowy
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Placek cynamonowy PDF Drukuj E-mail
Oceny: 4 / 7
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, wtorek, 01 listopada 2005   
Jedno z najłatwiejszych ciast - placek cynamonowy. Wymaga bardzo mało wysiłku, umiejętności - a dodatkowo po upieczeniu jest smaczny nawet przez dwa tygodnie.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Rozpoczynamy od sprawdzenia czy mamy dostępne wszystkie składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 2 łyżki dżemu lub marmolady (najlepiej jabłkowo-śliwkowy)
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (NIE można zastąpić proszkiem do pieczenia - nie wyjdzie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
Do tego zwykła blacha do pieczenia, mikser, miska, garnek do podgrzania i piekarnik.

Wsypujemy do garnka cukier, wlewamy mleko i wrzucamy pokrojoną w kostkę margarynę. Rozgrzewamy powoli, aż rozpuści się margaryna - powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do ciepłych składników dodajemy dżem i jajka i miksujemy.
W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i cynamon. Następnie łączymy składniki - najlepiej wsypywać łyżką sypką część do ciepłej zmiksowanej.

Otrzymujemy rzadkie ciasto, które wlewamy do przygotowanej blachy do pieczenia. Blachę należy wcześniej wysmarować masłem lub margaryną i opruszyć bułką tartą. Można oczywiście użyć również papier do pieczenia.
I do piekarnika na ok 50-60 minut, temperatura 170 stopni.

I to wszystko. Po upieczeniu możemy ewentualnie placek przekroić i posmarować marmoladą lub np. serkiem homogenizowanym - ale ja najbardziej lubię bez dodatków. Placek doskonale smakuje nawet po kilku dniach, kiedy już nieco wyschnie. Zdecydowanie polecam.
Zmieniony ( wtorek, 29 listopada 2005 )
« wstecz

Zobacz również: Superk, Majorka, Boliwia
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.