Start arrow Kulinaria arrow Pizza - najlepszy przepis na ciasto
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Pizza - najlepszy przepis na ciasto PDF Drukuj E-mail
Oceny: 3 / 3116
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, sobota, 21 stycznia 2006   
Prawie każdy lubi pizzę. Często robimy ją samodzielnie, ale wiele osób narzeka, że trudność sprawia im ciasto. Nie lubią długo zagniatać, nie wiedzą jak dobrać składniki.
Poniżej zamieszczam najłatwiejszy moim zdaniem przepis. Nie trzeba zagniatać i zawsze wychodzi.
Czas przygotowania ok. 15 minut.
Czas pieczenia ok. 15 minut.
Polecam.

Pizza domowaSkładniki:

  • 30 dkg mąki - ok 2 szklanki
  • 2 dkg drożdży (pozostałe z kostki najlepiej podzielić na 2 dkg kawałki, zawinąć w papier i folię i włożyć do zamrażarki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka

Wiele osób powie wam, że pizze robi się bez jajka i mleka - ale spróbujcie - ten przepis działa, a ciasto jest pyszne.

Przygotowanie:

Mleko trochę podgrzewamy. Do ciepłego/letniego mleka wrzucamy drożdże i dodajemy łyżke cukru. Lekko mieszamy i czekamy ok 4-5 minut. Drożdże zaczną "kipieć" - pojawią się na powierzchni mleka.
W tym czasie wsypujemy do miski mąkę pszenną (np. szymanowska), najlepiej przesiać ją przez sito, aby zrobiła się puszysta. Następnie wlewamy mleko z drożdżami do mąki, wbijamy jajko, szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Mieszamy starając się zagarniać jak najwięcej powietrza do środka.
Po chwili ciasto stanie się gęste. Nie musimy czekać, aż wyrośnie, ponieważ będzie rosło na blasze.
Pizza Przygotowujemy blachę. Można ją podgrzać, aby ciasto wykładać na ciepłą - ale oczywiście nie gorącą. Blachę nacieramy olejem. Przy okazji należy nasmarować olejem ręce.
Ciasto wykładamy na blachę pamiętając, że ręce muszą być mocno natłuszczone olejem. Układamy ciasto na blasze i rozciągamy je, aby powstała warstwa ok 5 mm .
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 10 minut. W tym czasie uruchamiamy piekarnik i przygotowujemy to co chcemy położyć na pizzę. Ciasto możemy przykryć bawełnianą cienką ściereczką, aby miało cieplej - ale uwaga - ciasto jest tłuste i klei się, więc jeżeli ściereczka dotknie ciasta to się pobrudzi :)
Co do ciepłego miejsca, to kiedyś kładło sie ciasto w pobliże pieca - jeśli nie mamy pieca, to można np położyć nad piekarnikiem lub na ciepłej (nie gorącej) płycie ceramicznej.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Większość piekarników posiada tryb „pizza”


Ciasto Pizza Dodatki:
Każdy lubi inną pizzę. Przykładowe składniki jednej z moich:

  • ketchup z czosnkiem (Łowicz)
  • szynka
  • salami
  • pieczarki
  • pomidory
  • papryka zielona
  • kukurydza
  • ser zamojski albo morski

Aby pieczarki nie puściły wody, należy je odpowiednio przygotować. W tym celu podsmażamy na maśle w garnku pokrojoną w drobną kostkę małą cebulę, i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy przez ok. 10-15 minut, aż z pieczarki zmiękną i odparuje woda.

Przygotowanie pizzy:
Kiedy ciasto podrośnie (10 minut) to smarujemy je cienko ketchupem. Układamy szynkę, salami, pomidory, pieczarki, kukurydzę i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Następnie posypujemy startym na grubej tarce serem. Można posmarować wierzch ketchupem.

Pizza gotowaTak przygotowaną pizzę pieczemy ok. 12-15 minut.

To wszystko.

Polecam eksperymenty z różnymi dodatkami oraz np. ziołami dodawanymi do ciasta lub bezpośrednio na pizzę przed posypaniem serem.

Pizza gotowa

Smacznego.

Zmieniony ( niedziela, 02 września 2012 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Paragwaj, Polanczyk, Kolumbia
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.