Start arrow Kulinaria arrow Pstrag pieczony - danie błyskawiczne
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Pstrag pieczony - danie błyskawiczne PDF Drukuj E-mail
Oceny: 4 / 15
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, wtorek, 05 lutego 2008   
Lubicie ryby? Wydaje się, że przygotowanie jest trudne?
Ja też tak myślałem - do wczoraj. Najłatwiejszy przepis na pyszną rybę - np pstrąga. Nie dość, że przygotowuje się szybko, to jest bardzo tani - ryby są dużo tańsze niż np. mięso.

Co potrzebujemy:
Rybę wypatroszoną, taką z głową i ogonem, ale bez wnętrzności - waga 30-40 dkg na osobę.
Zioła w doniczce - np. rozmaryn i bazylia.
Natka pietruszki, kilka ząbków czosnku, cytryna, masło, sól, pieprz.
Folia aluminiowa, piekarnik. Rybę dokładnie myjemy. Aby pozbyć się później z rąk wystarczy potrzeć je sokiem z cytryny, a następnie umyć mydłem.

Rybę osuszamy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny na zewnątrz i wewnątrz, następnie solimy i pieprzymy wewnątrz, wkładamy kilka listków bazylii, gałązkę rozmarynu, kilka gałązek pietruszki, 1-2 posiekane (nie gniecione) ząbki czosnku.
Rozkładamy folię aluminiową. smarujemy ją masłem, następnie posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy rybę, posypujemy solą i pieprzem i szczelnie zawijamy.
Możemy bez czekania włożyć ją do piekarnika na 30-40 minut. Temperatura 220 stopni.
Ewentualnie 5 minut przed końcem pieczenia możemy delikatnie rozciąć folię i włączyć termoobieg lub grill.
Jak sądzę, dokładnie w ten sam sposób można przygotować rybę na grilla.

Najlepiej podawać z sosem czosnkowym, chrzanowym lub oliwkowym. Jak przygotować?
Mieszamy łyżkę majonezu, łyżkę śmietany, łyżeczkę musztardy i odpowiednio - czosnek, oliwki lub łyżeczkę chrzanu. Gotowe :)

Wkrótce danie powtórzę i dodam kilka zdjęć.
Zmieniony ( wtorek, 05 lutego 2008 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Korsyka, Superk, Dominikana
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.