Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Krewetki by Lila PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 5
KiepskiBardzo dobry 
lila, wtorek, 12 lutego 2008   
Krewetki w w masełku czosnkowymJedliście kiedyś w Polsce pyszne krewetki? Ja znam dwa miejsca w Warszawie gdzie podają dobre. A teraz udało mi się zrobić wręcz idealne w domu. I okazuje się, że jest to znacznie łatwiejsze niż pozornie może się wydawać. Mrożone krewetki są prawie w każdym sklepie i nawet cena nie wychodzi zbyt wysoka jeśli porównamy np do dobrego mięsa. Ja kupuję Krewetki 31-40 ogony w Frisco.pl albo rozmiar 16-20 - są większe. A teraz przepis:

Składniki:
- krewetki (ogony. ok 20 szt.)
- pieczarki (2-3 średniej wielkości)
- masło
- czosnek (3-4 ząbki)
- pszenny chleb (1-2 kromki)
- oliwa z oliwek
- białe wino wytrawne
- sól, pieprz

Krewetki rozmrozić, obrać ze skorupek. Ostrym nożem naciąć grzbiet i wyjąć cienką żyłkę, przewód pokarmowy krewetki.

Krewetki w skorupie

Krewetki obrane


Masło roztopić i schłodzić, dodać do niego drobno posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
Masełko

Masło roztopione z czosnkiem i pieprzem

 Polać masłem krewetki.

Krewetki po schłodzeniu

Całość przełożyć do naczynia do zapiekania.
Do krewetek dorzucić drobno posiekane pieczarki.

Naczynie do zapiekania

Krewetki z pieczarkami


Można dodać papryczkę chili

Papryczka chili

Papryczka chili


skropić białym winem

Białe wino do krewetek

Z chleba przygotować okruchy. Najlepiej wrzucić kromki do blendera lub malaksera i włączyć na 20 sekund.

Okruch z chleba

Okruchy w blenderze

Wymieszać je z oliwą z oliwek (nie zagniatać).

Okruchy skropione oliwą

Okruchami posypać krewetki.

Krewetki gotowe do zapiekania

Piec 15 minut w temp. 210 C.

Gotowe krewetki


A potem zjeść.

Krewetki w masełku czosnkowym



Zmieniony ( sobota, 27 marca 2010 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Ojcow, Miod, Indonezja
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.