Start arrow Kulinaria arrow Ryba w cieście francuskim
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Ryba w cieście francuskim PDF Drukuj E-mail
Oceny: 4 / 3
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, sobota, 10 maja 2008   

Ryba w cieście francuskimNie jest to danie całkowicie proste, ale daje dużo satysfakcji i przyjemności z gotowania.

Potrzebujemy filety rybne (ok 500 dkg na dwie osoby), kostkę bulionową, ciasto francuskie mrożone (Frosta lub Blikle) szpinak mrożony (Frosta w sosie śmietanowym), ser pleśniowy (rokpol, lazur), gałka muszkatołowa, pieprz, mąka, jajko.

Rozpocznijmy od wyjęcia ciasta do rozmrożenia, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najlepiej wyjąć je poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki.

Na początek przygotujemy szpinak i rybę.

Szpinak wyjmujemy z torebki, przyprawiamy gałka muszkatołową (ścieramy ok. 1/2 łyżeczki), trochę pieprzu i ok. 50dkg sera pleśniowego. Czekamy aż wszystko się roztopi i połączy. Studzimy.

szpinak Frosta

Gotujemy 0,5 litra wody, można wrzucić jedną małą cebulę. Do wrzątku wrzucamy kostę rosołową, mieszamy, a następnie gotujemy rybę ok 3-5 minut.
Jeżeli filety mają ości, można je wyjąć po ugotowaniu - łatwiej wyjdą.
Wyjmujemy delikatnie rybę, jeśli się rozpadnie to nie jest problem, bo będziemy nakładali ją małymi kawałkami.Studzimy.

szpinak Frosta

Przygotowujemy blachę do pieczenia. Wykładamy ją papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy papier bardzo cienką warstwą masła.

Zimne ciasto rozwałkowujemy - powiększy się ok dwukrotnie.

Tniemy 12 prostokątów. Wielkość 6 razy 15x15 cm oraz 6 razy 10x15 cm.

Większe prostokąty będą spodem. Najpierw smarujemy brzegi, 1 cm, rozmieszanym jajkiem (można dodać 1 łyżeczkę wody).
Kładziemy kawałek ryby i szpinak. Przykrywamy mniejszym kawałkiem ciasta i zawijamy brzegi. Jajko służy jako klej.

szpinak Frosta
Kiedy sklepimy 6 porcji, przekłuwamy widelcem każdą od góry, aby przy wysokiej temperaturze ciastka nie rozkleiły się i nie pękły.
Smarujemy jajkiem, aby podczas pieczenia ciasto nabrało złocistego koloru.

ciasto francuskie

ciasto francuskie

ciasto francuskie

Pieczemy w piekarniku 30 minut - najlepiej tryb 'pizza'. Jeżeli nie mamy takiego trybu to ustawiamy 200 stopni i najlepiej grzanie dolne + termoobieg.

ciasto francuskie

Podajemy z lekką wiosenną surówką.

ciasto francuskie

Smacznego.

Zmieniony ( niedziela, 11 maja 2008 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Luksemburg, Andama, Kredyty
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.