Start arrow Kulinaria arrow Toskańska zupa pomidorowa
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Toskańska zupa pomidorowa PDF Drukuj E-mail
Oceny: 3 / 4
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, niedziela, 08 marca 2009   

Toskańska zupa pomidorowaW sieci jest kilka przepisów na taką zupę. Po ich przeczytaniu spróbowałem zrobić i wprowadziłem kilka modyfikacji.
Najciekawszy jest początek - nie gotujemy, a podsmażamy. Przepis jest dość szybki i łatwy, ale osoby początkujące powinny przygotować wcześniej składniki i przemyśleć kolejność prac.

Składniki:

- jedna mała cukinia,
- puszka pomidorów bez skórki (ok 300g),
- 1 bułka/ciabata. Najlepiej czerstwa,
- świeża bazylia,
- kostka bulionowa (ja użyłem drobiową),
- 1 mała cebula, ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, cukier, pieprz,
- można też użyć kostki smaku Knorr: prażona cebula, bazylia,
- ja dodałem też plasterek boczku.

 

Pomidory bez skóry

Bazylia

Naczynia/narzędzia:

- duży garnek, ok 4-5 litrów,
- mały garnek/kubek na bulion,
- mikser/blender,

Przygotowanie:

Przygotowujemy składniki. Najpierw bulion. Zwykle ok 1 litr wody na jedną kostkę.

Bulion

Myjemy małą cukinię, odkrajamy końcówki i kroimy na kostkę. Nie obieramy.

Cukinia

Siekamy cebulę (ja miałem akurat czerwoną, ale chyba biała jest lepsza), czosnek kroimy na plasterki, kroimy ciabatę i siekamy 10 listków świeżej bazylii.

Cebula i czosnek

Bazylia

Ciabata

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1-2 łyżki oleju słonecznikiwego. Podgrzewamy.

Wrzucamy cebulę i czosnek, ja dodałem też pokrojony w sienkie paski jeden plasterek boczku. Daje to bardzo fajny zapach i smak.

Po ok 10-15 sekundach cebula się zeszkli i wrzucamy cukinię.

Dusimy cukinię

Mieszamy i po 30 sekundach dolewamy 5-10 łyżek bulionu, aby cebula i czosnek nie spaliły się.

Dolewamy bulion

Dodajemy 1-2 łyzki przecieru pomidorowego.

Przecier pomidorowy

Gotujemy ok 3 minut, aby cukinia troche zmiekła.

Dodajemy łyżkę cukru i wlewamy pomidory. Cukier łagodzi smak i uzupełnia zupę. Warto dodawać szczyptę cukru do każdej zupy, nawet rosołu.

Pomidory bez skóry

Gotujemy ok 3 minut.

Następnie wlewamy pozostały bulion. Aby uzyskać intensywny zapach i smak bazylii, dodajemy posiekane 10 listków świeżej bazylii.

Dodajemy bulion i posiekaną bazylię

Ja postanowiłem wyprbować jeszcze 2 przyprawy. Kostki smaku Knorr ao smaku prażonej cebulki oraz bazyliową. Wyszło bardzo dobre.

Kostki Smaku

Gotujemy na mniejszym ogniu mieszając. Po kolejnych 3 minutach, dodajemy pokrojoną w kostkę ciabatę.

Ciabata do zupy

Gotujemy jeszcze 3-5 miut, aby pieczywo rozmiękło. Mieszamy aby szybciej rozpuscić ciabatę.

Zupa w zasadzie gotowa. Możemy już nalewać, albo zrobic krem.

UWAGA:
Należy pamietać, że w zupie jest dużo kawałków cukinii. W związku z tym po zmiksowaniu stanie się ona mniej czerwona. Jeśli komuś zależy na kolorze, może dodać na koniec więcej przecieru pomidorowego.

Po zmiksowaniu otrzymujemy pyszny krem. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami bazylii.

Toskańska zupa pomidorowa

 

Zmieniony ( niedziela, 08 marca 2009 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Superk, Lotwa, Kredyty
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.