Start arrow Kulinaria arrow Kanapki z mozarellą na ciepło
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Kanapki z mozarellą na ciepło PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 2
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, środa, 11 marca 2009   

Kanapki z mozarellą na ciepłoSzybkie i ciepłe śniadanie. Jeśli znudzi nam się jajecznica, a rano lubimy zjeść coś ciepłego - polecam kanapki. Czasami jadam je również jako późny obiad.

Kanapki możemy przygotować wg uznania i użyć dowolnych składników - konieczne wydają się jednak:

- pieczywo tostowe, chociaż ja bardzo dobre kanapki robię również ze zwykłego chleba, a ostanio odkryłem, że wyszły super z chleba wileńskiego. Najważniejsze, aby udało się ładnie złożyć górną i dolną część kanapki, bo inaczej mamy dużo czyszczenia;
- ser (mozarella lub żółty),
- opiekacz do kanapek.

Czas przygotowania to maksymalnie 13 minut, w tym opiekanie to 3 minuty.

Poniżej użyłem następujących składników.

- pieczywo tostowe,
- margaryna Rama do smarowania pieczywa (zwykle używam masło, jest lepsze),
- 3 plasterki mozarelli,
- 2 plasterki boczku,
- kilkanaście listków rukoli,
- 2 plasterki pomidora,
- pół łyżeczki pesto

Czasami, jeśli akurat mam w lodówce, dodaje po plasterku pieczarki do każdej kanapki.

Składniki do kanapek

Przygotowujemy składniki i włączamy opiekacz. Nagrzewa się ok. 10 minut, więc w tym czasie przygotujemy kanapki.

Opiekacz do kanapek

Smarujemy 4 kromki pieczywa masłem lub margaryną. Masło jest smaczniejsze, ale margaryna lepiej rozsmarowuje się na pieczywie tostowym.

Masło na tostach

Okładamy plasterki boczku lub szynki.

Boczek na kanapce

Układamy rukolę - lub inną "zieloność" - może być koperek, pietruszka lub bazylia.

Rukola na ciepło

Teraz czas na mozarellę lub żółty ser

Moznarella

Dodajemy pesto do smaku.

Pesto z mozarellą

Teraz pomidor.

Pomidor na kanapce

Ja nie używam soli, ale jeśli ktoś lubi, może posolić.
teraz już tylko trzeba złożyć kanapkę tak, aby się nie "rozjechała" i aby można było ją umieścić w opiekaczu.
Jeśli składniki ułożymy na środku, to powinno się to udać bez problemu. Moje testy pokazują, że nadzienie do 1 cm wysokości da się ładnie skompresować w kanapce.

Kanapki na ciepło - przygotowanie

I teraz czekamy, aż zgaśnie dioda w kanapkownicy - będzie to znak, że temperatura jest już wystarczająca do opiekania.

Opiekacz do kanapek - wykorzystanie

Opiekamy maksymalnie 3-4 minuty. Jeśli przetrzymamy kanapki dłużej, ot zamiach chrupiących otrzymamy nieco bardziej spieczone i twardsze. Te na zdjęciu poniżej właśnie piekły się 5 minut. Minutę za długo.

Opiekane kanapki

Ja lubię jeść kanapki z kontrastowo zimnym pomidorem i jakimś sosem - najchętniej sos "tysiąc wysp" oraz tajski sos śliwkowy.
Często robię też szybką sałatkę mieszając rukolę, pokrojonego w kostkę pomidora i łyżkę oliwy z oliwek.

Sosy do kanapek

No i jeszcze dwa dodatki.

Ja bardzo lubię do tych kanapek oliwki.

Kanapki z mozarellą i rukolą

Dla osób, które akurat w danym dniu nie mają żadnych spotkań towarzyskich i lubią czosnek, polecam dodać pół ząbka czosnku pokrojonego w cienkie plasterki. Doskonały zapach i smak - jeśli ktoś lubi.

czosnek do kanapek

Smacznego!

Zmieniony ( środa, 11 marca 2009 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Polanczyk, Niedzica, Superk
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.