Błyskawiczne ciasto bananowe jest naprawdę łatwe i błyskawiczne.
Wiele osób pyta o szczegóły, więc tutaj jest krok po krok, zdjęcie po zdjęciu co i jak zrobić. Nie może się nie udać.
Nie brudzimy zbyt dużo naczyń, nic nie zagniatamy, nie czekamy na wyrośnięcie - po prostu ideał. I zawsze się udaje
No i jest naprawdę przepyszne - testowane na kolegach i koleżankach.
Czas wykonania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 60 minut
Przepis i wykonanie na podstawie
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Ciasto_bananowe,,23250268,9495.html
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 22 dkg cukru,
- 25 dkg mąki pszennej,
- 5 dkg masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 5 dkg posiekanych orzechów (laskowe są moim zdaniem najsmaczniejsze),
- szczypta soli,
- masło i mąka do wysmarowania formy
Przygotowanie:

Banany obrać i pokroić ...

... rozgnieść widelcem.


Wymieszać kolejno z: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą.


Masło roztopić, przestudzić i dodać do masy.



Dodać posiekane orzechy.

Nasmarować formę masłem i wysypać mąką lub tartą bułką

Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Pieczenie ...

Piec około 55 miunt w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C.

a później podnieść temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 8-10 minut
Po przestygnięciu podawac :)
Smacznego!
|