Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Jak upiec chleb PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 1
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, czwartek, 03 czerwca 2010   
Myślicie, że pieczenie chleba to coś bardzo trudnego? Po tym artykule zobaczycie, że to łatwe, przyjemne i przede wszystkim bardzo smaczne. Składniki są tylko 3, do tego robot lub ręka do wymieszania - i oczywiście piekarnik. W mojej ocenie nie warto nawet inwestować w maszynę do pieczenia chleba, ale to już każdy musi ocenić sam.

Przepis na chleb domowy

Składniki:
  • 0,5 kg mieszanki do wypieku chleba Polskie Młyny (chleb z ziarnami słonecznika)
  • 7 gram suchych drożdży
  • 300 ml wody o temperaturze pokojowej
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • prażony słonecznik (niekoniecznie)


Do mieszanki dodać drożdże, wodę i ziarna słonecznika (niekoniecznie, ale jak dla mnie słonecznika w mieszance jest za mało)


Wyrabiać mikserem 5 minut a następnie na szybkich obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Odstawić na 20 minut.

Ponownie wyrobić mikserem kilka minut.

Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia, posypać ziarnami słonecznika (niekoniecznie) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) na ok. 1,5 godziny.

Piec w piekarniku nagrzanym do 210-220 C przez ok. 50-55 minut (do piekarnika wstawić naczynie z wodą).




Zmieniony ( czwartek, 03 czerwca 2010 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Urugwaj, Indonezja, Sardynia
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.