Start arrow Kulinaria arrow Jak zrobić hamburgery?
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Jak zrobić hamburgery? PDF Drukuj E-mail
Oceny: 4 / 10
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, sobota, 25 września 2010   
Wszyscy wiemy, że fastfoody nie są dobre dla zdrowia. Co jednak zrobić w przypadku, gdy bardzo lubimy smak hamburgerów i nie możemy się powstrzymać aby odwiedzić fastfood? Rozwiązanie jest bardzo proste - zróbmy hamburgery samodzielnie. Będziemy wiedzieć dokładnie z czego się składają, mamy gwarancję świeżości, a co najważniejsze skomponujemy kanapkę dokładnie tak jak lubimy.

Hamburgery nie wymagają ani bardzo dobrego mięsa ani umiejętności. Robi się je bardzo szybko, a składniki nie są drogie.
Potrzebujemy przede wszystkim wołowinę. Hamburgery, o czym nie wszyscy wiedzą, zostały wymyślone w Niemczech i zostały sprowadzone do USA przez niemieckim emigrantów. Zwykle robione były z resztek mięsa, które pozostało po zrobieniu steków. Najlepsze mięso to karkówka - nie należy unikać tłuszczu, bo to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku mięsa. Zgodnie z tym co piszą eksperci w dziedzinie robienia hamburgerów, mięso powinno mieć ok 25% tłuszczu.

Składniki:
W moim przepisie na ok 12 hamburgerów użyłem 0,7kg karkówki wołowej.

Poza tym potrzebujemy
- maszynkę do mielenia mięsa (możemy też poprosić o zmielenie w sklepie)
- miskę do wymieszania mięsa z przyprawami
- patelnię grillową lub grill,
- sól, pieprz

- możemy też dodać innych przypraw, kolendry, i bazylii
- dodatkowy smak doda 1-2 ząbki czosnku i połówka średniej cebuli

Kanapka
Do zrobienia kanapki używamy tego co lubimy, w moim przypadku były to:
- majonez,
- ketchup Heinz,
- sałata,
- ogórki konserwowe,
- papryka konserwowa,

Jak robimy hamburgery:
Na początek mielimy mięso.

Do maszynki w połowie mielenia wrzucamy połówkę cebuli i dwa ząbki czosnku. Po zmieleniu mięsa mieszamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy - przede wszystkim pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu. Do tego szczypta kolendry i bazylii.

Po wymieszaniu mięso możemy wstawić na 2 godziny do lodówki. Możemy też sformować hamburgery i wstawić gotowe do schłodzenia. Dzięki temu nie będą się rozpadały.

Teraz już tylko musimy hamburgery usmażyć i skomponować z bułką.
Smażymy na patelni grillowej,


lub jeśli posiadamy w ogrodzie grill, to na grillu (w tym przypadku polecam użycie tacek, szczególnie przy pierwszych próbach mięso może się rozpadać)

Mięso formujemy w dłoni w kulki.


Następnie robimy placek żądanej grubości przekładając z ręki do ręki.

Na koniec możemy jeszcze "rzucić" mięsem o patelnię (brzmi to dziwnie) - dzięki temu dodatkowo spłaszczymy hamburgera.



Po ok 2 minutach, zależnie od grubości, możemy mięso odwrócić. Po kolejnych warto jeszcze przycisnąć hamburger aby wypłynęła woda - natychmiast powinna odparować.



Czas grillowania możemy dobrać doświadczalnie, w zależności o tego jakie hamburgery lubimy.

Bułkę z hamburgerem robimy tak jak lubimy.
W moich kanapkach kolejność wygląda tak:
- podpiekam bułki
- smaruję majonezem
- kładę sałatę
- mięso
- ketchup
- ogórek lub pomidor
- papryka

Można dodać kilka wiórek cebuli, ser, a nawet ! plaster ananasa.





Jeżeli "zbudujemy" wysokiego hamburgera i nie chcemy, aby się przewrócił, warto spiąć wszystkie warstwy wykałaczką lub szpadą do oliwek do drinków.

Inspiracja:
Poniżej przedstawiam kilka propozycji - może staną się inspiracją przy tworzeniu pierwszych kanapek.

I hamburger z własnoręcznie zrobionego chleba - czyli mnie węglowodanów z bułki



Zmieniony ( sobota, 25 września 2010 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Czorsztyn, Miod, Paragwaj
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.