Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Rydze na maśle PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 1
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, niedziela, 07 listopada 2010   
Jesień to doskonały moment na delektowanie się grzybami przyrządzonymi na różne sposoby. Co prawda grzyby nie mają prawie żadnych wartości odżywczych, ale z pewnością trudno oprzeć się ich smakowi. Jedno z łatwiejszych dań, które przygotowuje się błyskawicznie, to rydze na maśle. Przepis jest banalnie prosty. Wrzucamy rydze na masło i po 15 minutach mamy gotowe danie. Jednak dla początkującego "kucharza" przyda się kilka wskazówek. Większość poradników mówi, że grzybów się nie myje. Można je oczyścić specjalnym pędzelkiem. Niestety my nie mamy tyle cierpliwości i po prostu myjemy grzyby pod bieżącą wodą. Warto zrobić to wcześniej, aby zdążyły wyschnąć zanim wrzucimy je na gorące masło - woda + tłuszcz lubi pryskać. Dodatkowo obcinamy trzonki (zwane też nóżkami).

Masło klarujemy. Co to oznacza? Roztapiamy je powoli, a następnie zbieramy pianę. Dzięki temu masło nie spali się na patelni.





Na patelnie możemy wlać nieco oleju palmowego oraz sklarowane masło.


Wrzucamy rydze, kapeluszami do dołu. Po 5-7 minutach obracamy (o ile obcięliśmy trzonki)

Grzybów nie musimy nawet solić. Ale jeżeli lubimy bardziej słone rzeczy, to podczas smażenia warto oprószyć rydze niewielką ilością soli.

Smacznego!
Zmieniony ( czwartek, 29 grudnia 2011 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Dominikana, Luksemburg, Iwonicz
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.