Start arrow Kulinaria arrow Zupa tajska z owocami morza i ...kurczakiem
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Zupa tajska z owocami morza i ...kurczakiem PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 4
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, czwartek, 11 listopada 2010   
Zupa tajska to jedno z lepszych azjatyckich dań, szczególnie na zimowe polskie popołudnia. Szablonowe przepisy zwykle wykorzystują albo kurczaka albo owoce morza. W naszym przepisie wykonujemy mix kilku przepisów i robimy zupę, która smakuje doskonale. Oczywiście to tylko propozycja scenariusza i każdy "kucharz" powinien kierować się własnym smakiem i intuicją - wówczas wychodzi najlepiej.
Zakupy warto zrobić wcześniej - niektóre, takie jak trawa cytrynowa, mogą nie być dostępne w każdym sklepie.
Czas przygotowania - ok 30 minut. Podstawą naszej zupy będzie pasta tajska - Tom Ka Paste lub inna podobna, ale warto, aby była wyprodukowana w Tajlandii.

Wbrew pozorom kuchnia azjatycka opiera się właśnie na takich półproduktach. Wystarczy wymieszać z mlekiem kokosowym, mięsem i danie gotowe.





Inne wymagane składniki:
- mięso kurczaka, ok 250g
- 500 ml mleka kokosowego
- mieszanka owoców morza, ośmiorniczki, kalmary, itp. oraz dodatkowo mrożone mięso małż jeśli lubimy (uwaga- przy gotowaniu może przez chwile być nieprzyjemny zapach, jeśli nie lubimy to zostańmy tylko przy kurczaku)
- trawa cytrynowa
- suszone lub mrożone liście Kafiru
- pędy bambusa pocięte w słupki. polecam z puszki, w zalewie, będą chrupkie


- można dodać kilka pociętych w paski grzybków moon (nie ma na zdjęciu)
- do posypania warto przygotować zieloną cebulkę dymkę (nie ma na zdjęciu)

Wlewamy połowę mleka kokosowego do garnka.

Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie kroimy w paski lub kostkę kurczaka i dodajemy do mleka. Po 3-4 minutach dodajemy pastę, trawę cytrynową (przełamujemy na pół), liście Kafiru. Trawa i liście powinny oddać jedynie aromat, nie są jadalne, więc możemy je również wrzucić w specjalnym woreczku do gotowania.

Gotujemy przez kolejne 5 minut pod przykryciem

Wlewamy 500 ml wody (2 szklanki)


Zagotowujemy i wrzucamy pozostałe składniki, czyli mrożone owoce morza oraz pędy bambusa.

UWAGA!!! Owoce morza można (w zasadzie wskazane jest) zalać na sitku gorąca wodą w celu rozmrożenia i umyć. Chyba, że nie zwracamy uwagi na szczegóły.

Możemy dodać trochę sosu rybnego, a także sosu chili jeśli zupa jest niewystarczająco słona lub pikantna.

Wystarczy gotować 5-8 minut. Czasami w tym momencie pojawia się dość intensywny zapach owoców morza (ryb). Nie należy się tym zbytnio przejmować, po kilku minutach zapach wraca do normy.



Na koniec wlewamy druga porcję mleka kokosowego, dodajemy sok z połówki limonki.


Sprawdzamy smak zupy oraz mięsa.



Wyjmujemy trawę cytrynową i liście Kafiru. Zupa gotowa.



Po nalaniu do miseczek posypujemy posiekaną zieloną cebulką dymką, która doskonale komponuje się ze smakiem zupy.

Smacznego

Zmieniony ( piątek, 12 listopada 2010 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Andama, Kredyty, Polanczyk
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.