Start arrow Kulinaria arrow Jak wykonać poprawnie naleśniki
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Jak wykonać poprawnie naleśniki PDF Drukuj E-mail
Oceny: 5 / 2
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, niedziela, 12 grudnia 2010   
Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Większość przepisów na placek naleśnikowy jest taka sama, ale prawdziwa wartość tego dania wynika z zastosowanych dodatków. Możliwości podania oraz smaki ogranicza jedynie nasza wyobraźnia.
Poniżej opiszemy jak poprawnie przygotować ciasto oraz przedstawimy propozycję dodatków, które przełamią monotonię.
Między innymi gorzki dżem fair trade z pomarańczy oraz "ser z charakterem" - Le Bleu osłodzony plasterkiem gruszki z pikantnym dodatkiem chili.

Na początek przepis na ciasto.
Składniki dobieramy "na oko", więc z pewnością potrzeba nieco doświadczenia zanim wyjdzie nam dokładnie to czego oczekujemy.



Potrzebujemy (na ok. 10-12 naleśników): - dwa jajka
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
- (opcjonalnie) szczypta proszku do pieczenia

Składniki mieszamy. w razie potrzeby rozcieńczamy mlekiem lub zagęszczamy mąką.
Dobrze mieszamy, aby nie było grudek mąki.













Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju - tylko do pierwszego naleśnika. Kolejne smażymy bez dodawania oleju.
Pierwszy podobno się nie udaje - w tym przypadku zdjęcia pokazują, że wyszedł "prawie" perfekcyjnie.

Prawidłowa konsystencja masy oraz sposób wylewania kolejnych na patelnię prezentuje film poniżej.
Propozycje podania

1. na słodko. z masą cytrynowym i mandarynką na jednej połowie, a marmoladą z jabłek i śliwek oraz gruszką na drugiej.








2. słono/pikantny.




sos tysiąca wysp, szynka, chili, plasterki gruszki, mandarynka oraz ser brie Le Blue.
Zmieniony ( czwartek, 29 grudnia 2011 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Miod, Ojcow, Hawaje
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.