Start arrow Kulinaria arrow Krewetki w mleku kokosowym
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Krewetki w mleku kokosowym PDF Drukuj E-mail
Oceny: 0 / 0
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, sobota, 09 kwietnia 2011   
Przygotowanie dobrego obiadu nie musi zajmować dużo czasu. Nie musimy też robić specjalnych przygotowań. Warto eksperymentować z dostępnymi w lodówce składnikami.
Krewetki wymagają kilku minut gotowania lub smażenia. A więc całkowity czas przygotowania zależy tylko i wyłącznie od tego jakie dodatki wybieramy oraz jak szybko potrafimy po gotowaniu posprzątać.

W przepisie użyte zostały:

- krewetki, surowe, ok. 40 dkg
- mrożonka "warzywa chińskie"
- mleko kokosowe
- koncentrat zupy tajskiej (1 łyżeczka)
- olej sezamowy do smażenia
- olej sojowy, sól, cytryna do przyprawienia
- ryż


Przepis jest intuicyjny i banalnie prosty.

Na początku wstawiamy ryż do gotowania. To zajmie ok 15 minut.
Na głęboką patelnię, albo do woka, wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego. Kiedy jest gorący, wrzucamy mrożone warzywa (pół paczki).
W międzyczasie obieramy krewetki.
Solimy je i mieszamy z łyżką oleju sojowego.

Mrożone warzywa wymagają ok 8 minut obróbki cieplnej. Po ok. 5 minutach możemy wrzucić krewetki. Aromatu może dodać ząbek czosnku - tylko rozduszony - nie wyciskany.

Kiedy krewetki zmienią kolor na różowy (po ok 3 minutach) wlewamy 250 ml mleka kokosowego i dodajemy do smaku 1 łyżeczkę koncentratu pasty kokosowej.

Gotujemy ok 5-8 minut - w zależności od tego ile czasu wymaga jeszcze ryż.

Na koniec dodajemy sok cytrynowy, do smaku.

















Zmieniony ( czwartek, 29 grudnia 2011 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Superk, Dominikana, Urugwaj
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.