Start arrow Kulinaria arrow Sałatka z kalafiora, jajek i pomidora
Flesz-Fakty
Na tym świecie powodzenie odnoszą ci, którzy poszukują odpowiadających im warunków, a jeśli nie mogą ich znaleźć, stwarzają je sami. - George Bernard Shaw
Sałatka z kalafiora, jajek i pomidora PDF Drukuj E-mail
Oceny: 4 / 6
KiepskiBardzo dobry 
plusz.pl, czwartek, 14 lipca 2011   
Na upalny dzień najlepiej przygotować coś co można zjeść na zimno. Tradycyjne sałatki wiosenne nie są sycące. Natomiast sałatki z mięsem nie dają uczucia chłodu.
Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki z kalafiora i jajek, które zapewnią sytość a dodatkowo doskonale smakują w formie schłodzonej.

Składniki:
- średniej wielkości kalafior,
- 5 jajek,
- 4 pomidory,
- pęczek szczypioru (najlepiej gruby),
- majonez,
- jogurt,
- sól i pieprz.






Jajka gotujemy na twardo.


Kalafior dzielimy na różyczki i krótko gotujemy.
Powinien być chrupki.







Jajka kroimy w grubą kostkę.



Kroimy pomidor - mniejsze kawałki niż jajka.
Wrzucamy do miski jajka, pomidor i obgotowany kalafior.



Dodajemy szczypior.



Majonez i jogurt mieszamy z solą i pieprzem.





Dodajemy do miski i mieszamy.















Najlepiej smakuje schłodzone i dobrze przyprawione pieprzem.
Zmieniony ( czwartek, 29 grudnia 2011 )
« wstecz   dalej »

Zobacz również: Urugwaj, Majorka, Polanczyk
© www.plusz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.